Bezoek fabriek Royal Talens

  • Geplaatst op
  • 1
Bezoek fabriek Royal Talens

Een tijdje geleden werden we uitgenodigd op de fabriek van Royal Talens, marktleider in kunstschildermaterialen, hobby-en schoolmaterialen. Vreugde alom want we konden niet wachten om te zien hoe, waar en door wie de producten die we gebruiken en verkopen, worden geproduceerd.

Ver moesten we niet reizen want de fabriek is gevestigd bij onze noorderburen, in Apeldoorn. We gaan niet de hele geschiedenis van Royal Talens uit de doeken doen (u kan die hier terugvinden op Wikipedia) maar we willen wel even belichten dat het bedrijf dit jaar 120 jaar bestaat. De oprichting vond plaats in 1899 door Marten Talens en vandaag werken er zo een 300-tal mensen. 

 

Aan de inkom van de fabriek kregen we de ‘museumkast’ te zien met tal van producten door de jaren heen. Hieruit bleek duidelijk dat in de jonge jaren van de fabriek de focus meer lag op kantoor-en schrijfmateriaal, zoals typemachine lint. Deze worden nu - spijtig genoeg - niet meer geproduceerd.

 

 

 

Wist je dat Vroeger wijnflessen werden gevuld met schrijfinkt? Tijdens de tweede wereldoorlog was het te duur en moeilijk om inktflesjes te produceren, dus werden de lege wijnflessen gerecycleerd als inktflessen.

 

 

 

In de fabriek zelf was het helaas niet toegestaan foto’s te nemen. Hier zagen we de verschillende productieplaatsen. Onder meer de verpakkingshal waar de flessen, potten en tubes worden gevuld en daarna de ‘droge hal’, die dienstdoet als opslagplaats voor de honderden verschillende pigmenten. Het viel ons op dat alles spik en span was en er nergens een spatje verf te bespeuren viel!

 

Wist je dat het pigment Ultramarijn ‘van over de zee’ betekent? Eeuwen geleden werd Ultramarijn in Europa (vooral Italië) geïmporteerd vanuit Afghanistan (over de zee) waar dat pigment terug te vinden was. Slechts 3% uit het gesteente werd gewonnen als pigment. Daarom was het superduur en enkel bestemd voor de rijken. Vandaag wordt er een synthetische variant gebruikt. Dit geldt trouwens voor de meeste kleuren. De natuurlijke pigmenten zijn namelijk niet stabiel genoeg en raken uitgeput.

 

 

Nadat de pigmenten zijn gedraaid tot vloeistof in grote potten (je kan zo’n pot vergelijken met een heksenketel), gaan ze verschillende keren door een soort van pletwals. Kwaliteit is enorm belangrijk en daar wordt in elke stap van het proces streng op gecontroleerd. Van de ‘liquiditeit’ van de verf (draaikamer) tot de ‘verdeling’ van de pigmenten (walskamer). Het personeel is voor elke taak opgeleid en dus op elke plek inzetbaar. Elke kleur van elke verfreeks (Rembrandt olieverf, Amsterdam acrylverf, ...) heeft zijn eigen unieke (geheime) recept. Deze recepten worden ontwikkeld en bewaard in het labo.

Ter info! Heb je eens een technische vraag i.v.m. een Talens product, dan kan je daar steeds terecht. Zij zijn altijd bereid u te helpen ([email protected]). 

Na ons bezoek in de fabriek namen we nog een kijkje in het nabijgelegen Experience Center. Experimenteren met verschillende soorten verf, het hele assortiment penselen voelen of meedoen met een workshop? Dat doe je hier. Je vindt je alle producten van Talens terug zoals je ze in de winkel terugvindt. Ben je in de buurt spring dan zeker eens binnen en get inspired!

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.