FAQ about acrylverf!

FAQ about acrylverf!

0 reactie minuten lezen

Acrylverf is een sneldrogende verf dat bestaat uit pigment en een acrylaatharsdispersie (plastic). Dit bindmiddel is een melkachtige vloeistof maar droogt helder op door de verdamping van het water. Hierdoor droogt acrylverf altijd iets donkerder op. Acrylverf kan worden verdund met water of medium en is na droging watervast. Het drogingsproces is onomkeerbaar.

1) Is er echt een verschil tussen goedkope en dure acrylverf?

Ja! Bij heel goedkope acrylverf worden er geen pigmenten gebruikt maar kleurstoffen. Als bindmiddel wordt er vaak lijm gebruikt ipv acrylaat. Dit maakt de verf erg goedkoop, maar zorgt voor een heleboel slechte eigenschappen. Hierdoor raak je gefrustreerd. Je denkt dat het aan jou ligt, dat je niet kan schilderen. Het plezier ervan zal snel zoek zijn en dat is jammer!

Goedkope verf >< Kwalitatieve verf

  1. Is niet kleurkrachtig en de kleur verdwijnt al snel >< Kleuren zijn intens en lichtecht (blijven goed)
  2. Geen egale dekking >< Goede dekkracht
  3. Moeilijk te mengen 'pigmenten zwemmen' >< In staat mooi te mengen. Pigmenten zijn fijn gemalen.
  4. Waterachtig en plat >< Body, mooie textuur.

Wist je trouwens al dat je goede acrylverf kan kopen vanaf €1.80/tube (20ml). Neemhiereen kijkje! 

2) Kan je met acrylverf op plastic schilderen?

De voorwaarde voor een goede hechting is een vet-, stofvrije en enigszins  absorberende ondergrond. Plastic is meestal glad en daarom is het aangeraden deze licht op te schuren of een gesso (primer) te gebruiken. Verder heeft acrylverf een heel goede hechting en kan hij hierdoor op vele verschillende ondergronden gebruikt worden. Denk aan papier, karton, schildersdoek, steen, hout, beton, ...

Gesso is verkrijgbaar in wit, zwart of transparant. Deze vind jehier!


3) Is acrylverf waterbestendig?

Acrylverf is een verf op waterbasis en je kan hem verdunnen met water, maar na droging is hij watervast. Gebruik hem dus gerust voor je vogelhuisjes, tuinmeubilair, enz. ...

Een mooie reeks acrylverf voor decoratieve doeleinden is Indoor/Outdoor verfreeks van Art creation.

4) Kan je acrylverf verwijderen uit textiel?

Je kan het antwoord misschien al wel raden na de vorige vraag. Aangezien acrylverf watervast opdroogt, kan je hem niet verwijderen uit textiel.

5) Wat zijn verschillende acrylverf technieken?

Je kan met acrylverf heel veel technieken aangaan. Voeg heel veel water toe en je kan gaan schilderen zoals met aquarelverf. Opgelet! Na droging kan je hem niet meer oplossen. Dat is bij aquarel anders. Gebruik hem dik of voeg heavy gel medium toe en je kan alla prima werken zoals met olieverf. De glans zoals bij olieverf is wel minder, maar die kan je nadien toevoegen met vernis. Opgelet! Acrylverf droogt snel, olieverf niet. 

Aan de slag met acrylverf? Hiervind je alvast de producten!

Lees je graag meer tips en tricks, lees dan zeker ook onze andereblogposts. Regelmatig geven we ook workshops. Blijf je hiervan graag op de hoogte, abonneer dan zeker op onze nieuwsbrief.

 

 

Delen
ReactiesBekijk reacties op "FAQ about acrylverf! "Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »
Zwart, de tekenwinkel gelegen in Mortsel
Categorieën
GIFT STORETekenenSchilderenHobbyKindSchrijvenCadeaubonWorkshopBlogKlantenserviceMijn account