Vraag je je weleens af: Hoe vaak schrijf ik nog met pen en papier? De kans is groot dat je de boodschappenlijstjes in je telefoon bewaart, of ‘Ik ben even naar de winkel’-briefjes via WhatsApp verstuurt.
We schrijven namelijk steeds minder. Kinderen geboren in het digitale tijdperk schrijven al bijna helemaal niet meer. Regelmatig wordt dan ook de vraag gesteld: Moeten kinderen nog wel leren schrijven? Het antwoord is volmondig: “JA!”
Als jij kinderen hebt, dan vragen ze je ongetwijfeld vaak of ze op de tablet mogen. Spelletjes spelen, filmpjes kijken, het kan allemaal. Tegenwoordig kunnen kinderen al vanaf een jaar of twee swipen. Het lijkt dan ook een logische stap om maar meteen via deze weg te leren schrijven. Is het dan een goed idee om kinderen meteen te leren typen ipv schrijven?
Hoe logisch het ook klinkt: Het is geen goed idee. Uit onderzoek blijkt dat leren schrijven enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. In tegenstelling tot typen, versterkt schrijven de cognitieve ontwikkeling. Wanneer kinderen met de hand schrijven, worden 12 verschillende gebieden in het brein geactiveerd.
Ook voor de motorische ontwikkeling is met de hand schrijven belangrijk: meer dan 30 spieren spannen zich aan en 17 gewrichten worden getraind. Dit allemaal zorgt ervoor dat het geheugen harder aan het werk wordt gezet en kinderen op de lange termijn meer informatie onthouden.
Met de hand schrijven zorgt ook voor betere leesvaardigheden. Dit is het gevolg van het herhalen van de beweging die je maakt bij het schrijven van een letter. Bij het typen maken je hersenen deze verbinding niet, want er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende letters. De toetsen ‘voelen’ namelijk allemaal hetzelfde!
Wij geven je enkele tips om het schrijven met pen of potlood te stimuleren:
- Haal spullen in huis die het leren schrijven en tekenen leuk maken. Denk aan een leuk schriftje, mooie kleurpotloden en viltstiften en een goede vulpen!
- Schaf een notitieboek met lijntjespapier aan. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om iedere dag een verhaaltje op te schrijven van wat er die dag allemaal is gebeurd.
- Corrigeer niet te vaak op spelfouten, maar moedig je kind aan. In het begin gaat het vooral om de herhaling en nog niet om de spelling.
- Zorg voor een pen of potlood waarmee je kind verantwoord kan leren schrijven en een goed handschrift kan ontwikkelen.